06
dec.
Carnea de struț este promovată ca fiind una dintre cele mai sănătoase cărni, cu un conținut foarte scăzut în grăsimi și calorii față de carnea de vacă, porc, pui sau curcan prezentând un conținut bogat de proteine și fier. De asemenea, carnea de struț este cunoscută ca fiind foarte săracă în colesterol constituindu-se ca o alternativă excelentă pentru persoanele care preferă carnea roșie (asemănătoare celei de vacă) și sunt îngrijorați de nivelul ridicat de grăsimi din dieta lor.Studiile recente din SUA, au arătat că în medie 57.57% din carnea ce îmbracă carcasa osoasă a animalului poate fi folosită. De aceea, de exemplu, pentru un struț cu o greutate de 250kg, 130kg o reprezinta carnea.
Carnea de struț se comercializează ca mușchi, cârnăciori, pastrama și salam de vară, iar în restaurante a devenit din ce în ce mai solicitată. Carnea proaspătă este destul de rără în restaurantele din Africa de Sud, dar în mod evident a devenit din ce în ce mai solicitată în cele din Europa (datorită bolii vacii nebune), nemaifiind o raritate în supermarketuri și restaurante.Carnea de struț a început să fie servită și în avioane, British Airways incluzând-o în meniurile pasagerilor de la ‘First Class’ care circulă pe rutele transatlantice.
Belgia și Elveția sunt două dintre țările ce se întrec pentru locul întâi în lume la consumul de carne de struț pe cap de locuitor. Acest fenomen este strâns legat de fobia cauzată de boala vacii nebune, de colesterol și grăsimile nesăturate. Nu este numai o problema de curiozitate gastronomică, ci mai degrabă un semn al intenției de a ne schimba modalitățile de alimentație.